برگزاری کرسی ترویجی «بررسی مواجهه معصومان(علیهم‌السلام) با طبیبان از منظر احادیث»

برگزاری کرسی ترویجی «بررسی مواجهه معصومان(علیهم‌السلام) با طبیبان از منظر احادیث»

اسفند ۴, ۱۴۰۳

کرسی ترویجی با عنوان  «بررسی مواجهه معصومان(علیهم‌السلام) با طبیبان از منظر احادیث» به همت معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی و با حضور حجت‌الاسلام جناب آقای دکتر کامران اویسی (دانشیار دانشگاه معارف اسلامی) به عنوان ارائه‌دهنده و حجت الاسلام جناب آقای دکتر نیکزاد عیسی زاده (دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران)به عنوان ناقد و جناب ‌آقای دکتر علی برخورداری به عنوان دبیر علمی جلسه در تاریخ دوشنبه ۲۹ بهمن ماه ۱۴۰۳، ساعت ۸ تا ۱۰ صبح در سالن امام رضاعلیه‌السلام دانشگاه معارف اسلامی برگزار گردید.

در ابتدای این جلسه حجت‌الاسلام دکتر اویسی با استناد به مبنای کلامی امامیه در مورد عصمت و علم امام(ع)، بین عصمت و علم امام و رجوع آنان به طبیان را با شواهد روایی و تاریخی و سنت و رویه­ی معصومان قابل جمع دانستند و با این تبیین در پی پاسخ  و حل دو پارادوکس تعارض علم و عصمت امام با رجوع به غیر معصوم برآمدند. در ادامه ایشان با اشاره به پالایش سندی روایات و گونه­شناسی احادیت طبابت، سرفصل­های مراجعات گوناگون معصومین(ع) به طبیبان،  صدور آموزه­های طبی از ایشان و اعجاز درمانی آن­ها، دیدگاه­های مختلف در مورد جمع بین علم امام و رجوع به طبیبان نکاتی را بیان کردند. ایشان در پایان، چهار نوع مواجهه اصطیاد شده از روایات و سنت معصومان را فهرست کردند: الف) مراجعه معصوم(ع) به طبیب به عنوان تایید دانش طب، ب) مواجهه تعلیمی، ج) مواجهه­ی تنبیهی، د) مواجهه­ی کرامتی.

در نوبت نقد کرسی؛ آقای دکترعیسی­زاده در ده بند نقدهای محتوایی و شکلی و ساختاری خود را بیان کردند؛ عدم توجه به دیدگاه­های افراطی و تفریطی در رجوع به طبیب، مغالطه­ی واژگانی بین “مراجعه” و ” مواجهه”، عدم تبیین دیدگاه­های مختلف در مورد عصمت امام(ع)، مشخص نبودن دامنه­ی به­کارگیری علم، ابهام در قلمرو حجیت عقل، مغفول ماندن اصل عقلانی رجوع به خبره، بی توجهی به زندگی عادی و معمولی ائمه(ع)، ابتنای نظریه بر برخی پیش فرض­های نادرست، تفکیک دفعات مراجعه و مواجهه معصومان با طببیان بر اساس شواهد تاریخی و روایی و تعیین سهم هر کدام، تکمیل چهار گونه مواجهه با اصل رجوع به خبره، اقتضائات حیات جسمانی و سلامت ائمه.

سپس آقای دکتر اویسی برخی از اشکالات ناقد و حضار محترم را پاسخ دادند و در انتها با دسته‌بندی و جمع‌بندی آقای دکتر علی برخورداری، دبیر علمی، جلسه به پایان رسید.

منبع خبر: معاونت پژوهشی