گزارش برگزاری کرسی ترویجی با عنوان «زمینهشناسی شبهات تفسیری پیرامون حضرت سلیمان(علیهالسلام)»
آبان ۱۰, ۱۴۰۲کرسی ترویجی با عنوان «زمینهشناسی شبهات تفسیری پیرامون حضرت سلیمان(علیهالسلام)» به همت معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی و با حضور حجتالاسلام جناب آقای دکتر کامران اویسی (استادیار دانشگاه معارف اسلامی) به عنوان ارائهدهنده و جناب آقای دکتر محمدجواد شعبانی (مدیر پژوهش سیما) به عنوان ناقد و حجتالاسلام جنابآقای دکتر منصوری (استادیار دانشگاه معارف اسلامی) به عنوان دبیر علمی جلسه در تاریخ شنبه ۶ آبان ۱۴۰۲ در سالن جلسات آموزش دانشگاه معارف اسلامی برگزار گردید.
در ابتدای این جلسه حجتالاسلام دکتر اویسی با عنوان این که این سنخ موضوعات بخشی از یک کلانپروژه با محوریت شبهات پیرامون حضرت سلیمان(علیهالسلام) محسوب میشود که باید در سه محور گونهشناسی، تبارشناسی و دیرینهشناسی دنبال شود.
ایشان با بیان دیدگاه فوکو درباره دیرینهشناسی اذعان کردند که میشل فوکو معتقد است که تاریخ را نباید به شکل مستمر و همانند ابنخلدون نگاه کرد بلکه باید مستقیم روی یک پدیده تاریخی برشزده و همان مقطع را بررسی کنیم. ایشان در ادامه با اشاره به این که در مباحث خویش از دیدگاههای میشل فوکو بهره گرفتهاند، اما این دیدگاه ایشان را استقرای ناقص خواندند.
استادیار دانشگاه معارف اسلامی خاطر نشان کردند که از ظواهر برخی آیات مانند آیات ۳۱ تا ۳۳ سوره مبارکه «ص» و آیه ۳۵ و ۱۷۹ سوره مبارکه آلعمران و دیگر آیات مربوطه، شبهاتی قابل طرح است که اصل طرح شبهات به یهود برمیگردد، لذا این شبهات تا عهد عتیق قابلیت رهگیری دارد.
در ادامه این کرسی جناب آقای دکتر شعبانی به عنوان ناقد، ابتدا با اشاره به اهمیت و نقاط قوت پژوهش حاضر به نقد نظرات ارائه دهنده محترم در دو بخش ایرادات ساختاری و محتوایی پرداختند.
از نگاه ایشان انگاره اهتمام نویسنده به زیاد کردن لیست منابع، عدم مراجعه مستقیم به منابع دسته اول درباره میشل فوکو، اطناب مخلّ در پرداختن به اسرائیلیات، نقصان در استناد به آیات قرآن کریم، عدم کاربست روش صحیح آدرسدهی از کتاب مقدس، اشتباه در ذکر نام برخی نویسندگان، به شبهه دچار شدن به دلیل استفاده زیاد از اسرائیلیات، نیاز به بررسی بیشتر برخی نسبتها به یهود و اهلسنت از جملهی ایرادات وارد به متن کرسی بود.
در ادامه این نشست ارائهدهنده محترم ضمن پذیرش برخی از ایرادات، به برخی از نقدها پاسخ دادند و این کرسی با دستهبندی و جمعبندی دبیر محترم کرسی جناب آقای دکتر منصوری به پایان رسید.
لازم به ذکر است که مقاله کرسی از طریق این لینک قابل دریافت است.