معرفی گروه پژوهشی انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی به عنوان مهمترین تحول دو قرن اخیر، تغییر بنیادین در همه ساختارهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را هدف قرار داده است. تمام این تغییرات می بایست مبتنی بر آرمانها و ارزشهای دین مبین اسلام تحقق پیدا کند. اما در دنیای پیشرفته، پیچیده و دائماً در حال تطور و تغییر معاصر، همه چیز بر پایه دانش و پژوهش سامان یافته است. نقش دانش در نیل به هر هدف و آرمانی تا اندازه ای گسترش یافته که نه تنها دولتهای استعماری بلکه حکومتهای مستبد نیز چاره ای جز در به خدمت گرفتن دانش نمیبینند. انقلاب اسلامی در چنین بستر تاریخی به وقوع پیوست؛ در شرایطی که دنیای متجدد و توسعه یافته استیلای تمام عیار و همه جانبه خود بر سایر ملل و جوامع را با ابزار دانش گسترش داده بود. برای جامعه ایران نیز همین مسیر تعریف شده بود. دانشگاهها، نهاد و ساختار اصلی خدمتگذار چنین فرایندی هستند و تمام علوم، از جمله علوم انسانی مبتنی بر ارزشها و اصول مدرنیته تعریف و تشخص پیدا کردند. در چنین فضایی انقلاب اسلامی هم به دلیل ماهیت ذاتی خود که برای عقل و علم ارزش ذاتی قایل است و هم به خاطر شرایطی که در آن قرار گرفته بود باید جهت و بنیاد دانشگاه ها و نهادهای علمی را به سمت اسلام و آرمانهای توحیدی تغییر می داد. اما ساختار منجمد دانشگاه و رویکرد تقلیدی حاکم بر آن و نیز تسلیم در برابر داشته ها و واردات فکری و نظری تمدن سکولار اجازه ی ایجاد تغییر بنیادین در زمانی کوتاه و در شکلی مطلوب را به متولیان امر نمی داد. باید مسیری میانبر برای این مقصود تعریف می شد تا دست کم ارزشهای اسلامی تا حدی در دانشگاه نمود بیابد و دروس معارف چنین امری را عهده دار شدند. نقش استاد و متن علمی در این فرایند اهمیت بسیار دارد. دانشگاه معارف اسلامی در هر دو حوزه- تربیت مدرس و تولید متون متقن، متین و جذاب- وظایف سنگینی را متقبل شده است. گروه پژوهشی انقلاب اسلامی همدوش با گروه آموزشی و همانند دیگر گروههای پنجگانه موظف است مطالعات و پژوهشهای حوزه انقلاب اسلامی را مدیریت و راهبری کند.
تشکیل گروه پژوهشی انقلاب اسلامی در «دانشگاه معارف اسلامی» نیز در جهت فراهمساختن بسترهای لازم برای بهبود هر چه بهتر فرایند یاددهی ـ یادگیری اساتید و دانشجویان در گروههای معارف دانشگاهها در عرصه انقلاب اسلامی میباشد.
رسالت و اهداف گروه
رسالت اصلی گروه پژوهشی انقلاب اسلامی تولید محتوای علمی مستدل، مستند و جذاب در حوزه انقلاب اسلامی است. متونی که هم مدرسان دروس انقلاب اسلامی را در تدریس مددکار باشد و هم دانشجویان از آن بهره مند شوند. انقلاب اسلامی مقوله ای است پیچیده و دارای ابعاد گوناگون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و روانشناختی. فهم تمامیت انقلاب مستلزم توجه کامل به تمام این وجوه می باشد. نگاه تقلیل گرایانه و تفسیر صرفاَ سیاسی یا اجتماعی و فرهنگی نمی تواند نتیجه مطلوبی در پی داشته باشد و تصویر کاملی از انقلاب اسلامی به محققان، اساتید، دانشجویان و علاقمندان انقلاب اسلامی ارائه نخواهد کرد. این جامع نگری هم در شناخت عوامل و ریشه های انقلاب (سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و روانشناختی)، هم در بررسی آثار و دستاوردها (سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و روانشناختی) و هم شناخت چالشها، آسیبها و آفات و نیز چشم انداز آینده انقلاب اسلامی باید مورد توجه باشد. گروه پژوهشی انقلاب اسلامی چنین تصویری از انقلاب اسلامی داشته و تلاش دارد این وظیفه مهم را در حد امکان و مقدور انجام دهد. انبوه مطالعات داخلی و خارجی انجام شده در حوزه انقلاب اسلامی و تکاپوی قابل تقدیر نهادها و ارگانهای مختلف در این راستا، محصولات فراوان و قابل استفاده ای را به جامعه علمی عرضه داشته است اما لازم است متناسب با فضای علمی دانشگاه محتواهای مستدل، مستند و جذابی تولید شود که تا حد ممکن وجوه گوناگون انقلاب اسلامی را مورد توجه قرار داده باشد.
مشخصات گروه
-
مدیر گروه
-
کارشناس پژوهشی گروه
نام و نام خانوادگی | علی محمدی |
تخصص | کارشناسی ارشد تاریخ تشیع |
شماره تماس | ۳۲۱۱۰۲۳۴ ـ ۰۲۵۳ |
- آدرس: قم، بلوار جمهوری اسلامی، بین کوچه ۴ و ۶، دانشگاه معارف اسلامی، طبقه دوم، معاونت پژوهش، اتاق ۲۰۱، گروه پژوهشی انقلاب اسلامی.
آثار گروه:
گروه پژوهشی انقلاب اسلامی تاکنون کتب متعددی در عرصه «انقلاب اسلامی» منتشر کرده است. کتاب های منتشر شده عبارتند از:
الف: کتابهای درسی:
گروه هدف و مخاطب کتب درسی، دانشجویان و دانشپژوهان مقطع کارشناسی دانشگاهها، مراکز و مؤسسات علمی هستند. از اهداف این گروه در یک برنامه بلند مدت، تدوین و تالیف کتب درسی متناسب با شاخههای اصلی رشتههای دانشگاهی است.
ب: کتابهای کمک درسی:
کتب کمک درسی نیز با هدف دانشافزایی و تقویت بنیة علمی مدرسان معارف اسلامی نگاشته میشود که تا کنون در موضوعات مختلف انقلاب اسلامی، دهها کتاب ارزشمند و مفید توسط این گروه چاپ شده است.
گروه پژوهشی انقلاب اسلامی جهت بهبود و ارتقا سطح علمی این کتب و بروزرسانی این آثار همواره از دیدگاهها، پژوهشها و آثار قلمی اساتید و اندیشمندان حوزه معارف اسلامی استقبال میکند و به همین منظور در برگزاری نشستها و همایشهای علمی متناسب با گرایش های علمی و نیازهای مدرسان معارف اسلامی همچون برگزاری جلسات نقد کتاب با واحد ارزیابی و امور پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی مشارکت میکند.